Vés al contingut

Prou Feminicidis: La masculinitat, els rols de gènere i les relacions de poder es poden desaprendre.

Publicat el 18/10/2022

Ahir, com cada tercer dilluns de mes, ens vam concentrar a la plaça Sant Jaume, per visibilitzar i denunciar el terrorisme masclista que patim les dones

Més de 60 persones van sumar la seva condemna i dolor davant la injustícia i el sense sentit: 5 dones han estat assassinades a mans d’homes, des de la darrera concentració a finals del mes de setembre.

La violència masclista es normalitza davant un sistema institucional i una societat còmplices, que callen davant dels crims masclistes i d’uns mitjans de comunicació massa enfocats en els relats i narratives de terror magnifiquen la culpa i la vergonya de les dones. Som les responsables del que ens passa, dels delictes que patim. 

Els homes reafirmen el seu poder, control, dominació a través d’un sistema patriarcal que els garanteix el manteniment dels seus privilegis.

Revisar els fonaments de la masculinitat hegemònica, directament relacionada amb les desigualtats de gènere i les violències masclistes, i proposar formes d’impulsar maneres més respectuoses, horitzontals, equitatives i amoroses de relacionar-nos, és essencial.

Només a l’Estat espanyol, des de que es compten, l’any 2003, ja són 1.164 dones, fins avui i en el que portem de 2022, 68 dones en han estat assassinades a mans d’homes, segons el registre de Feminicidio.net que recull tots els feminicidis i altres assassinats de dones.

Ahir ens van acompanyar els companyes de l'Associació Homes Igualitaris, part del “Moviment d'Homes per la Igualtat”, que consideren que els homes també perden amb el masclisme.Col.laboren amb altres associacions semblants d'àmbit estatal i internacional. Pertanyem al “Moviment Feminista”, en la superació del sistema patriarcal, en la renúncia als privilegis i en la denúncia de les desigualtats que pateixen les dones i que també ens limiten com a homes.

Vam comptar amb la participació de dues artistes que van compartir el seu talent i van sumar les seves veus per rendir homenatge a les dones assassinades: Clara Inés NChama que va emocionar al públic assistent amb el seu cant i Elvira Perpinyà, poetissa, que va recitar un dels seus poemes del llibre "Dona que dóna", en el que participem vàries autores.