Vés al contingut

Nous centres caminen cap a les Escoles Violeta

Publicat el 03/07/2024

Tanquem el curs certificant nous centres educatius amb el distintiu 'Camí al violeta'. Un reconeixement al compromís dels centres per a promoure de la igualtat i la prevenció de les violències masclistes i que avancen, de manera constant i progressiva, cap a la igualtat de tracte i oportunitats des dels seus espais. 

En els darrers dies, hem celebrat la incorporació de l'Institut Jaume Botey i l'Institut Alzina al conjunt de centres de Catalunya que ja han començat a caminar cap a les Escoles Violeta. La iniciativa es proposa transversalitzar la perspectiva de gènere i intercultural a l'entorn educatiu, des de les aules fins les comunitats que les envolten, per a transformar-los en espais lliures de violències, discriminacions i estereotips. Un projecte de l'àrea de Prevenció de la Plataforma en col·laboració amb les entitats Forgender Seal, Nus Cooperativa, Vira Cooperativa, El Safareig i Trama SCCL.

El treball de transformació cap a l'Escola Violeta es basa en la intervenció integral als centres, involucra tots els agents de la comunitat educativa (junta directiva, professorat, acompanyants, entorn) per millorar la convivència i garantir que els processos de socialització dels i les joves siguin sans i basats en la justícia i la igualtat de tracte i oportunitats.

L'eina per revisar els centres i reconèixer la seva tasca en matèria de gènere, drets humans i interculturalitat, és l’índex de qualitat social, gènere i diversitat (IQSGD), creada per la Plataforma i Forgender Seal.  El procés s’inicia amb una diagnosi del centre a partir d'aquesta rúbrica d’indicadors que ens permet conèixer les seves potencialitats i debilitats. Això ens dona les eines per a treballar conjuntament en un pla de millora pel centre que consisteix en diverses accions de formació i reflexió per al professorat, homologades pel Departament d’Educació, i un assessorament personalitzat per a cada centre. Durant el procés s'estableixen també espais d'intercanvi entre els centres que han emprès aquest camí de transformació i que conformen la comunitat violeta. 

Des de la Plataforma i les entitats amb qui treballem en aquest programa volem acompanyar els centres educatius i les seves comunitats en el camí per a eradicar tota mena de desigualtats i contribuir a garantir entorns segurs i sense violències.

Per més informació sobre les Escoles Violeta podeu contactar amb l'àrea de Prevenció:

Àlbum de fotografies

Comparteixo