Vés al contingut

Un XIX Fòrum per teixir aliances feministes

Publicat el 02/11/2023

Tanquem la primera jornada del XIX Fòrum contra les violències masclistes amb centenars de persones i més de 20 ponents de diverses entitats i col·lectius que han compartit els seus coneixements i experiències per teixir Aliances Feministes.

L'acte inaugural ha donat el tret de sortida del Fòrum amb els parlaments de Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma, Tània Verge consellera del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Eva Baró de la Diputació de Barcelona i Raquel Gil regidora de l'Ajuntament de Barcelona. A l'actuació de benvinguda, Roser Casamajor i Júlia Mercadé han recitat i dansat els poemes d'Anna Sentís i Mireia Calafell.

La taula rodona sobre Aliances Feministes ha posat sobre la taula la defensa dels drets de les dones davant la ofensiva patriarcal i racista:

A la part de conferènciaAlmudena Rodriguez de l'Associació de drets sexuals i reproductius, Irantzu Varela, militant i periodista feminista i Laura Aragón de la Fundación Panamericana para el desarrollo (PADF), han apuntat la necessitat de combatre les violències i els discursos i les accions d’odi, antifeministes, racistes, negacionistes del canvi climàtic, etc. I han assenyalat la necessitat de qüestionar les arrels patriarcals, colonials i capitalistes del sistema per poder transformar la realitat.

A part de conversa, Irantzu Varela ha moderat un diàleg per revisar col·lectivament com ens organitzem, resistim i enfortim xarxes de suport mutu entre organitzacions feministes, antiracistes, anticapitalistes, anticapacitistes i LGTBI. El clam final de la taula ha estat: La que vulgui cremar que cremi i la que no que no destorbi! Les ponents de la taula han estat Laura Aznar, periodista feminista, Victoria Canalla de Regularización ya, Candy Brightman, activista de les dones trans, Mercè Otero de Caladona, Martha Moreno, tècnica de formació FOCA.AC a Mèxic, Carme Riu de Dones No Estàndards, Marta Busquets, advocada lesbofeminista, Nati Veraguas de Dones amb Empenta i Mireia Cebrian de Feministes de Gràcia.

Les ponents de la taula rodona sobre esport i violències masclistes han parlat sobre la resposta de les jugadores de la selecció femenina de futbol davant les violències masclistes viscudes en entrenaments, vestuaris i altres espais al voltant de la pràctica esportiva. Entre totes han constatat que malgrat en el passat han hagut d'aguantar infinitat d'agressions i abusos de poder, actualment les esportistes estan obrint camí per acabar amb la impunitat dels agressors i deixar de minimitzar la gravetat dels seus actes. La taula ha comptat amb Gemma Altell, psicòloga especialitzada en violències masclistes Gemma Herrero, periodista esportiva feminista Paquita Linares, Federació Catalana de Futbol, Andrea Menendez Faya, escriptora i creadora de contingut digital, Laia Gispert de la penya Totes unides fem força i Mentxu Gutierrez, secretària de Dones i polítiques LGTBI de Comissions Obreres de Catalunya.

Per tancar el dia, a la taula sobre Estratègies feministes davant la ultradreta i la manosfera s'han analitzat els perills de les comunitats misògines a internet i dels discursos d'odi i negació de les violències masclistes que propaga l'extrema dreta, tant des d'aquests espais com des de les institucions. Per imaginar horitzons esperançadors, també s'han proposat pràctiques de transformació social: practicar l'autodefensa digital feminista, disputar les xarxes i plataformes amb els nostres discursos, apostar per la sobirania tecnològica creant eines de codi obert fora de les lògiques capitalistes, revisar les formes de masculinitat hegemònica per fugir de la norma i l'individualisme neoliberal, establir xarxes reals de suport mutu, etc. El diàleg ha comptat amb Paco Abril, investigador i activista a Homes Igualitaris, Elisa García-Mingo, doctora en antropologia social i màster en sociologia i antropologia, Alexandre Pichel, investigador predoctoral a la Universitat Oberta de Catalunya, Lionel Delgado, doctor en sociologia urbana i divulgador i Ona, ciberfeminista de Dones Tech.

Àlbum de fotografies

Comparteixo