Vés al contingut

Taller: La Menstruació, del tabú a l'emancipació

Publicat el 09/06/2023

El proper dimarts 20 de juny a les 18h organitzem el taller La Menstruació, del tabú a l'emancipació, obert a totes les edats i gèneres a l'Espai Jove Palau Alòs de Barcelona.

Històricament les narratives que s'han construït al voltant de la menstruació reprodueixen mites, tabús i discursos que generen exclusió, por, fàstic, vergonya. Aquestes creences condicionen l'experiència corporal, i es fan servir com a mecanisme de control per a benefici del sistema patriarcal i capitalista. Alguns termes i conceptes políticament correctes que s'estan utilitzant ara com a “pobresa” i “higiene” menstrual, lluny de generar canvis estructurals, atenen una situació immediata i deixen el camí aplanat al capitalisme amb les multinacionals de productes d’higiene femenina.

Per això, construir narratives compromeses amb la justícia social i ecològica que permeten desmitificar la menstruació i que alhora contribueixen a la sobirania davant del cos, són apostes emancipadores i que afavoreixen l'experiència d'habitar-nos en plenitud.

Això permet trencar el silenci al voltant de la menstruació i promoure'n el reconeixement com una qüestió de drets humans, solidaritat i salut col·lectiva, permetent canviar actituds i valors que impulsen canvis estructurals de la societat patriarcal i capitalista.

En aquest espai, partirem d’una metodologia experiencial i didàctica per a la construcció col·lectiva, utilitzant eines didàctiques pròpies que ens permetin la reflexió, el qüestionament i l’aprenentatge vivencial. Aquesta metodologia permet desentranyar els discursos negatius sobre la menstruació i incentivar-ne una comprensió integral i la importància per recuperar l'autonomia sobre el propi cos.

El taller serà en llengua castellana i el dinamitzarà la Claudia Monsalve, treballadora social, educadora menstrual, facilitadora de cercles de dones i directora de la Corporación Amiga Joven de Medellín (Colòmbia), una organització dedicada a l'abordatge de la problemàtica de les violències sexuals contra les dones, amb èmfasi en assetjament, abús, explotació i tràfic de persones, a través de la prevenció, atenció psicosocial i la investigació, amb enfocaments de gènere i drets humans.

L'activitat forma part del projecte Juntanza por el derecho a la paz, la ciudad y a una vida libre de violencia, coordinat per la Plataforma, la Corporación Amiga Joven i l'Associació Hèlia, amb el suport del Programa de cooperació per a la justícia global de l'Ajuntament de Barcelona. 

Inscripcions obertes

Comparteixo