Vés al contingut

L’Escletxa, una instal·lació artística contra els feminicidis

Publicat el 11/07/2023

Comencen els preparatius per muntar l’Escletxa, una instal·lació artística contra els feminicidis a la ciutat de Barcelona. La proposta, creada per l’associació Ilium Collective, va ser la guanyadora del concurs d'intervenció artística urbana dinamitzat per la Plataforma durant els mesos d'abril i maig.

L'entitat multidisciplinària Ilium Collective utilitza l’art per investigar i donar visibilitat a les problemàtiques socials, i en aquest cas ha centrat la seva obra en denunciar els feminicidis i retre homenatge a les víctimes de la violència masclista. Aquest clam prendrà la forma d'una escletxa feta de miralls que amb el seu reflexe projectarà els noms de les dones assassinades i quedarà plasmada a la façana nord del carrer d’en Tripó, al barri de Ciutat Vella. Les obres d'arranjament comencen aquest juliol i s'allargaran fins el novembre de 2024 amb el muntatge de la instal·lació, un procés que compta amb el suport de la comunitat de veïnes i de l’Institut Municipal de Paissatge Urbà.

L'Escletxa s'inspira en la metàfora d'esquerda utilitzada per la feminista marxista Sílvia Federici:

  • Representa la societat fragmentada davant la violència de gènere i la desigualtat social. Suposa la ruptura i la separació entre dues parts que haurien d’estar unides.
  • És una arrel que sorgeix des d'allò més profund, des del comú, i emergeix com a reconeixement de les víctimes dels feminicidis.
  • Mostra la força de moltes, des de la diversitat de les manifestacions feministes. Conforma un teixit complex que s’entrellaça per unir forces i s'expandeix per trencar amb tot allò que l'oprimeix.
  • Representa la petjada de la lluita feminista en contraposició de la violència masclista. Es vol allunyar de la idea d'una esquerda com a ferida i representar ruptura, moviment i canvi.

El procés de recull de noms de dones que han estat víctimes de feminicidis, aquests son els noms que apareixeran dins del miralls de l'escletxa .

Volem construIr aquest llistat de manera col·lectiva. Us facilitem enllaç: 

PARTICIPA!!! 

Estigueu atentes perquè us anirem explicant totes les accions i novetats sobre aquesta obra.

Àlbum de fotografies

Comparteixo