Vés al contingut

Estem amb tu Jenni Hermoso

Publicat el 28/08/2023

Comunicat de la Plataforma Unitària contra les violències de gènere

Un aplaudiment per tu, Jenni Hermoso. Un aplaudiment a totes les futbolistes. Un aplaudiment a totes les dones. Per totes nosaltres que anem a guanyar el respecte i el lliure consentiment sobre els propis actes i cossos.

El petó forçat per part de Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, és una agressió sexual no consentida, on existeix una relació de poder -pel càrrec que ell ocupa- i que ubica a la Jenni Hermoso en una situació de desigualtat. Aquesta agressió ha vexat a la futbolista, a totes les jugadores i a totes les dones.

Aquest acte de violència sexual no és un fet individual, ni fortuït, ni aïllat, d’un personatge que es presenta impune. Rubiales és aplaudit per una banda de senyoros, amos d’una federació d’esport professional que mou milers de milions d’empreses patrocinadores i concita audiències de vertigen. Els que aplaudeixen a Rubiales quan insulta i culpabilitza a Hermoso, són el vèrtex de la cadena de complicitats que alimenta la violència masclista, són també responsables.

S’ha acabat.

Ni les dones, ni la major part de l’audiència, acceptem la impunitat respecte a una agressió sexual, és a dir, a un acte com un petó que no és consentit. Com tampoc acceptem pessigades o copets al cul, o magrejar els pits, com ha fet  l’entrenador Jorge Vilda, o treure-li ferro, relativitzar o trivialitzar amb brometes i mems ja que són una expressió de la misogínia, cultura de la violació en què la societat està immersa.

Rubiales amb el seu al·legat ofensiu i ple de falsedats prepara el terreny per denunciar, revictimitzar i culpabilitzar a l’agredida Jenni Hermoso. En massa casos en la societat i en els judicis la dona queda marcada en les seves possibilitats de treball i de viure la vida. Nosaltres ens creiem a la nostra germana Jenni. És la força de la mobilització i consciència feminista de les dones que s’estén arreu del món. Com les jugadores del club San Diego que han jugat amb un braçalet que diu “Amb tu Jenni”, o els suports de les líders brasileres. És la força de la Women’s March de 2017, del MeToo, de la Vaga feminista de 2018, és la nostra força i convenciment de què acabarem amb la xacra  patriarcal en aquest segle XXI.

Just agredida, Jenni va contestar al vestuari “Que faig jo?, no m’ha agradat, eh?”, en el seu comunicat personal, esmenta que “aquest tipus d’incidents s’uneixen a una llarga llista de situacions que les jugadores hem anat denunciant en els últims anys... és només la gota que vessa el got i el que tothom ha pogut veure, però actituds com aquesta han estat part del dia a dia de la nostra Selecció durant anys”. “Són totes les jugadores d’Espanya i del món les que m’han donat força per sortir en aquest comunicat”. “Sé que no estic sola i gràcies a tothom sortirem cap endavant més unides”.

Les companyes del sindicat, Associació de Futbolistes Professionals, FUTPRO, ha publicat un comunicat amb la signatura de més de 80 futbolistes professionals, on manifesten la seva "ferma i rotunda condemna davant conductes que han atemptat contra la dignitat de les dones”. En relació a les declaracions difoses per la RFEF de Jennifer Hermoso, el comunicat desmenteix rotundament que l'esportista consentís el petó que li va propinar Luis Rubiales Béjar a la Final de la Copa del Món. I en paraules d'Hermoso, afegeix: “Vull aclarir que tal com es va veure a les imatges, en cap moment vaig consentir el petó que em va propinar i per suposat, en cap cas vaig buscar aixecar al president. No tolero que es posi en dubte la meva paraula i molts menys paraules que no he dit”. L’Associació en defensa dels drets de les futbolistes exigeix que no quedin impunes aquestes accions, i alhora comunica la decisió de què no tornaran a la Selecció si continuen els actuals dirigents.

L’agressió sexual és un pilar del conjunt de les violències masclistes. La lluita de milions de dones mobilitzades és la que fa avançar les consciències col·lectives. El moviment feminista universal és el que aconsegueix canviar costums, hàbits, mites i tabús ancestrals, que menystenen, sotmeten i agredeixen a les dones per part dels homes, de la societat, la moral i de les institucions del poder polític actual. La Plataforma Unitària contra les violències de gènere anima a donar suport a la campiona Jenni, a mobilitzar-se per acompanyar-la, guarir-la i estimar-la.

Totes som Jenni.

Si ens toquen a una responem totes.

Per un esport lliure de violència masclista


Ens concentrem el dilluns dia 4 de setembre, a les 19h, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.


Porteu braçalets “Amb tu, Jenni”.


Barcelona, a 26 d’agost de 2023

Arxius adjunts
Adjunt Size
Comunicat PUCVG Estem amb tu Jenni 330.02 KB

Comparteixo