Vés al contingut

Crisi del Covid-19 i la violència masclista

Publicat el 28/04/2020

Us oferim un recull de dades oficials sobre consultes i assessorament als recursos d'atenció a les víctimes de violència masclista a Catalunya i Espanya, denúncies i feminicidis, en el període comprès entre el 14 de març i el 16 d'abril, coincidint amb el primer mes de confinament decretat per l'estat d'alarma per COVID-19.

L'objectiu d'aquest anàlisi i com a fruit les infografies és poder donar visibilitat a les dones que pateixen violència masclista, que s'han apoderat per trucar, escriure un email o bé un Whatsapp i demanar ajuda, o bé  assessorament a les professionals d'aquests serveis :  "què puc fer?" "quina opció tinc?"  "amb qui hi compto?" "a qui li explico?"  davant la situació i vivència que pateixen.

Un cop recollides les dades i les analitzem, les causes d'aquest augment considerable de les consultes, les definim seguidament:

  • Romandre a casa és, ara per ara, l'única vacuna social per combatre el COVID-19. Malgrat això, no pot ser pitjor el remei que la malaltia i menys quan es tracta de violència masclista o quan els abusos comencen a partir d'aquest tancament obligatori.
  • Amb l'augment de les pressions econòmiques, socials i la por a les conseqüències del COVID-19, s'ha observat un increment global de la violència masclista. Aquest fet confirma que la majoria de feminicidis són comesos per persones conegudes per les víctimes o amb una relació molt propera a elles i que les dones són assassinades violentament en els seus propis espais íntims i de confiança.
  • L'aïllament social obligatori i la convivència durant 24 hores amb l'agressor és un factor de risc que no només afecta les dones sinó que també implica a les nenes i els nens que es troben sense escapatòria davant dels homes violents: escolten, veuen i sofreixen la violència de primera mà. En molts casos fins i tot augmenta la violència i els abusos directament contra aquests menors.
  • De la mateixa manera, la gran campanya publicitària en relació als recursos d'atenció a les víctimes de violència masclista (declarats com a essencials), així com l'adopció de noves línies d'assessorament com el WhatsApp, és possible que hagin influït a les víctimes a l'hora de decidir contactar amb professionals en major mesura.
  • A més, i per acabar, en aquest context de pandèmia i confinament, no només es dificulta considerablement l'accés a la denúncia, sinó que també es fa més estret el possible accés a xarxes familiars, comunitàries i laborals que podrien oferir contenció i ajuda.

Seguirem atentes als informes i dades que les diferents administracions publiquin i així fer ressò i incidència social, és important per nosaltres seguir informant  i incidint en la sensibilització de la ciutadania.

Des de la Plataforma, volem recordar que tot i el confinament:
NO ESTEM SOLES!
JUNTES I ENDAVANT!

Aquest recull de dades com l'anàlisi de les causes ha estat realitzat pel grup de persones voluntàries de la Plataforma.

Us agraïm la  feina feta!

Àlbum de fotografies

Comparteixo