Vés al contingut

Per acabar amb els feminicidis cal acabar amb el patriarcat i la misogínia

Publicat el 10/05/2024

Per acabar amb els feminicidis cal acabar amb el patriarcat i la misogínia. Aquesta és una de les principals conclusions a què hem arribat a la xerrada del cicle #ProuFeminicidis, organitzada per la Plataforma i la Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra

La sessió, impartida per la Directora de Feminicidio.net Gabriela Atencio, s'ha centrat en analitzar què són els feminicidis, quin és el seu abast en l'actualitat, quin impacte tenen les polítiques públiques vigents per combatre'ls i què podem fer nosaltres per fer front a aquesta realitat.

Algunes de les reflexions destacades han estat que cal reconèixer i categoritzar el feminicidi com a delicte específic i i trobar-ne una estandardització rigorosa; que el feminicidi està vinculat al patriarcat, el masclisme i la misogínia i que sense eradicar aquestes bases estructurals no podrem eradicar les seves expressions de violència.

La ponent ha posat en valor la importància d'estudiar per què un grup social assassina a l'altra meitat de la població, partint de la base que el 90% dels assassinats són comesos per homes cis. També de reconèixer que la gran majoria d'aquests homes són persones properes i conegudes de les víctimes. Atencio ha recordat que en el marc legal de l'Estat espanyol, només es comptabilitzen els feminicidis en context íntim, és a dir comesos per la parella o exparella, però aquest tipus d'assassinats es donen en molts altres contextos. Ha posat èmfasi en que en el 47% dels casos les dones tenien ordre de protecció quan les van matar, i que per tant cal intervenir en polítiques públiques per millorar el circuit de prevenció i protecció davant de les violències. Entre les dades recollides, ha afirmat que Catalunya es troba a la mitja de feminicidis dins de l'Estat espanyol. I ha recordat que amb l'augment de crims masclistes després de la pandèmia ens trobem amb una nova necessitat: cal mesurar els intents de feminicidi per conèixer-ne l'abast real.

Com a dades històriques i internacionals, la Directora de Feminicidio ha assenyalat que Mèxic és un dels territoris amb més feminicidis del planeta, arribant a comptabilitzar-ne entre 11 i 15 al dia. Històricament, en contextos de guerra i genocidi, per avergonyir al bàndol contrari els exèrcits dels Estats violen i assassinen les dones del territori ocupat.

El cicle de xerrades #ProuFeminicidis fa d'altaveu del coneixement i l'experiència d'activistes i professionals de diferents àmbits, per posar llum sobre el fenomen dels feminicidis, les causes que el provoquen i algunes estratègies per passar a l'acció. Cal combatre la violència feminicida a tots els nivells, per garantir una vida lliure de violències masclistes

 

Comparteixo