Projectes


Imatge d'un grup de dones sota un tendal de l'entitat durant una mostra, amb diversos materials amb la imatge corporativa de l'entitat

Accions al carrer

Des de la Plataforma creiem que és molt important sortir al carrer, transmetre a la ciutadania el missatge de que la violència masclista requereix de la implicació de tothom per aconseguir eradicar-la. I una de les maneres que tenim d’aportar el nostre granet de sorra és organitzant accions de carrer on convidem a les persones a implicar-se en la lluita per ser lliures de violències masclistes .

Imatge d'una concentració a la plaça Sant Jaume amb diverses persones al voltant d'un llaç lila de tela posat a terra

Concentracions

Cada tercer dilluns de mes a les 20h, des de l'any 2006, ens concentrem a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar les violències de gènere i recordar les dones que han estat assassinades a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Imatge de diverses persones de diferents edats en un escenari mostrant el diploma durant l'acte de lliurament de premis del concurs

Concurs per l'erradicació de les violències masclistes

Des de 2005 la Plataforma convoca un concurs amb diferents categories dirigit a la població general, per promoure la reflexió i fomentar la sensibilització al voltant de la problemàtica de la violència masclista. Cada any es planteja un nou tema sobre el qual treballar.

Dones de blanc

Dones de blanc

És un grup d'expressió corporal que va néixer l'any 2003 de la mà de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

Es tracta d'un grup estable de treball amb l'objectiu d'aprofundir en la consciència corporal i acompanyar en determinats moments la lluita que porta a terme la Plataforma.

Imatge de grup amb molta gent sostenint una pancarta dins d'una sala de l'Espai Bonnemaison durant el Fòrum 2019

Fòrum contra les violències de gènere

El Fòrum contra les violències de gènere són unes jornades que organitzem des de l’any 2005. Des d’aleshores, s’ha consolidat com un espai de trobada i de reflexió ciutadana sobre aquelles qüestions d’actualitat que ens preocupen al voltant de la lluita contra les violències de gènere. Des de principis d’any treballem per elaborar els continguts de manera conjunta amb les entitats adherides i totes aquelles persones que estiguin interessades (sobretot voluntàries i expertes), a través d’un grup de treball que es reuneix periòdicament.

Alumnat APiS durant el servei

Teixim barris igualitaris des de les aules. Projecte d’Aprenentatge i Servei amb perspectiva de gènere i intercultural

L’Aprenentatge i Servei és una metodologia pedagògica amb l’objectiu que l’alumnat dels centres educatius pugui aplicar la perspectiva de gènere als seus aprenentatges curriculars per posar-los en pràctica en la preparació i realització d’una acció de sensibilització al territori, vinculant-se amb la comunitat i amb l’entorn més proper.

Imatge on es veuen persones joves assegudes a terra en rotllana i agafant uns cordills que s'entrellacen entre les mans

Trenquem el Silenci

El Trenquem el Silenci és un programa de prevenció de violència de gènere des del qual fomentem la realització d’activitats de prevenció en centres educatius, centres de lleure i AMPA.

Posem a disposició el següent catàleg d’activitats on es poden trobar una gran varietat de tallers i xerrades de diferents temàtiques, facilitades per les entitats amb les que treballem en xarxa en el projecte.

Consulta el catàleg en funció del públic a qui van dirigides les activitats:

Imatge d'un grup de dones d'esquenes agafades de les mans amb els braços enlairats

Violència masclista, migració i racialització

Construïm estratègies contra les violències masclistes des del paradigma de la interseccionalitat 

Aquest projecte representa la continuïtat d'un procés d'intervenció començat en el 2017, amb el projecte 'Mentoria i expertesa per teixir estratègies comunitàries interculturals contra els violències masclistes', anterior i amb el projecte "Prevenció de la violència de gènere en col.lectius de personis migrades".

Fotografia aèrea d'una trobada de la XAJI on es veu un grup nombrós de joves agafats de les mans reproduïnt el logotip del projecte

Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat (XAJI)

La Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat (XAJI) es desenvolupa en el marc de l'educació entre iguals i l’aprenentatge cooperatiu amb l'objectiu de formar persones joves que siguin capaces de promoure la igualtat de gènere, detectar episodis de violència en el seu propi entorn educatiu i finalment esdevinguin referents i agents actius per la transformació social.

Dones amb espelmes a la mà en un acte públic

Construcció de pau i justícia de gènere

Dones joves actives al diàleg social i a la construcció de pau amb justícia de gènere. Aquest projecte té l’objectiu de contribuir a augmentar les capacitats, individuals i col·lectives, de participació i incidència de dones joves i societat civil per la construcció de pau amb justícia de gènere a les zones nord-oriental, nord-occidental i centre-oriental de Medellín, Colòmbia, a partir de la consolidació d’una xarxa d’escoles populars de dones constructores de pau amb justícia de gènere. 

Imatge de diverses dones amb un mural de fons

Construcció Popular i Territorial de Pau

Dones pel dret a la pau i a una vida lliure de violències.  L’objectiu d’aquesta iniciativa és contribuir a promoure els drets de les dones colombianes a una vida lliure de violències i a la pau, a través d’accions dirigides a augmentar les capacitats ciutadanes i de lideratge polític (al Magdalena Medio, Cauca i Catalunya), per la incorporació de les demandes específiques de les dones a la construcció de pau i no-violència als espais d’incidència locals de les dues regions colombianes, així com la incorporació de les mirades nacional, regional, juvenil i inter-ètn

Imatge d'una manifestació de dones amb una pancarta de la OFP

Gènere i Emprenedoria Econòmica

Justícia econòmica per les dones víctimes del conflicte al Magdalena Medio. L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a la justícia econòmica i a enfortir l’economia feminista popular de dones de la xarxa de productores de l’OFP, víctimes del conflicte armat que es troben en condicions de pobresa als municipis de Barrancabermeja i Puerto Wilches, al departament de Santander i San Pablo, al Sud del departament de Bolívar, per a la generació d'ingressos, la promoció de la seva autonomia personal i la reconstrucció dels seus projectes de vida, a través de la consolid

Fotografia on es veuen diverses dones en la presentació de l'observatori, amb una projecció de fons

Observatori de Feminicidis per Garantir el Dret a la Vida de les Dones (Finalitzat al gener de 2020)

Observatori de Feminicidis, per la protecció, exigibilitat, apoderament i garantia del dret humà a la vida de les dones a Colòmbia. L’objectiu d’aquest projecte és aportar a la garantia i exercici ple dels drets humans a Colòmbia, a través de la comprensió crítica, exigibilitat i incidència social per assolir la disminució dels índexs de feminicidis, a partir de la construcció de eines i estratègies participatives, dirigides a l’apoderament de les titulars de drets, de responsabilitats i d’obligacions, per tal d’augmentar la garantia del dret a la vida de les dones

Fotografia de dones manifestant-se amb cartells reivindicatius

Construcció popular i territorial de Pau (Finalitzat el 2019)

Enfortint la participació ciutadana de les dones en els diàlegs nacionals i regionals per la construcció de pau al territori.
Organització Local: Organització Femenina Popular
Objectiu: Enfortir la participació ciutadana de les dones en els diàlegs nacionals i regionals per a la construcció de pau al territori. Amb la participació de 360 dones lidereses, defensores de drets humans i víctimes del conflicte armat.

Amb el suport: Agència Catalana de Cooperació ACCD
 

Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona

Gènere i emprenedoria econòmica (finalitzat el 2019)

Organització Local: Organització Femenina Popular
Objectiu: Enfortir la capacitat d'emprenedoria de dones en situació de pobresa i pobresa extrema víctimes del conflicte armat dels municipis de Barrancabermeja i Puerto Wilches, per a la generació d'ingressos, la promoció de la seva autonomia personal i la reconstrucció dels seus projectes de vida.
 

Amb el suport: Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona

Amb el suport: Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona

Pau amb Justícia de gènere (Finalitzat el 2019)

Organització Local: Corporació Amiga Joven
Objectiu: Ampliar les capacitats institucionals i ciutadanes per promoure la governança democràtica local i les capacitats de les organitzacions socials i comunitàries.
S'emmarca en el context actual colombià del post-acord de Pau, pretenent seguir els impactes del post-acord i combinant-ho amb estratègies des de les organitzacions de dones per construir pau.

Amb el suport: Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional Ajuntament de Barcelona


 

L'alumnat del Ins Salvador Seguí dinamitza activitats socioeducatives per la prevenció de violències masclistesen el marc del Fòrum Jove 2017

Fem Acció contra el masclisme! (Projecte finalitzat el 2018)

Fem acció contra el masclisme! El projecte consisteix en la creació de vincles d’aprenentatge i acció entre diferents projectes de prevenció i sensibilització de la Plataforma implicant els i les diferents agents, col·lectius i públic destinatari: alumnes d’Integració Social de l’Institut Salvador Seguí, entitats del programa Trenquem el Silenci i públic jove que assisteix al Fòrum contra les violències de gènere.